Det må kunne sies, og det burde sies.  Inger og Terje har bygget opp noe unikt i den Norske hundeverden. Hva er det som gjør at folk kommer tilbake år etter år?  

Vel, jeg kan bare snakke for meg selv og da må vi spole noen år tilbake, nærmere bestemt 15 år. For det var da jeg startet i hundetjenesten. Som ung og fremadstormende hundefører tok ikke lang tid før jeg hørte om Terje Østlie. Det første var at han hadde utviklet selve boken og leksjonene som vår undervisning bestod av. Denne boken, samt "Din hund" og "Din hund fortsetter" var pensum for oss. "Blåboka"  som vi kalte den var enkelt og flott satt opp. Leksjonene på tavlen tok utgangspunkt i boka. 

Det skulle så gå noen år før jeg møtte Terje, og det er nå ca 10 år siden vi møttes første gang. Spenningen var stor fra min side da jeg kjørte opp ved gårdsplassen på Østlie hundesenter. 

Vi hilste formelt og satt oss ned for kaffe. Det tok ikke lang tid før vi fant tonen og jeg må ærlig si at det føltes ut som vi hadde kjent hverandre en stund.  Sikkert fordi vi hadde mye felles å prate om. Ikke bare hund generelt, men også mye om Forsvarets hundetjeneste. 

Siden den gang har jeg lært mye av Terje og Inger. Og jeg har vært heldig å ha mine runder på senteret som instruktør. Ved flere anledninger har jeg også tatt med egne hundeførere til senteret for å la de få noe av det jeg mener Terje er aller best på. Tilbakemelding til hundefører. 

Jeg opplever at Terje er god på både å bygge en hundefører og å gi hundefører den tilbakemelding han eller hun trenger for å bli bedre. Noen ganger kan det være tøft, men som Terje sa til meg en gang; "av og til må legen også fortelle deg at du er syk, selv om det er tøft å høre" Og han har rett. En god lege kan ikke bare sitte å si at alt kommer til å ordne seg av seg selv. Noen ganger har vi en hund som ikke er bra nok til det vi ønsker den til. Og noen ganger har vi bommet totalt i treningen. Det kan til og med hende at hunden er for mye for deg. At den vil bli bedre med en annen mer erfaren hundefører. 

Terje i kjent positur. Jeg kan ofte sitte sånn med Terje mens jeg i lett spenning venter på hva han har å si. Er det den gode humrende bamselatteren jeg skal høre? Eller kommer han til å snu seg, se meg midt i øynene å fortelle at nå har jeg gjort noe dumt i treningen? 

Terje i kjent positur. Jeg kan ofte sitte sånn med Terje mens jeg i lett spenning venter på hva han har å si. Er det den gode humrende bamselatteren jeg skal høre? Eller kommer han til å snu seg, se meg midt i øynene å fortelle at nå har jeg gjort noe dumt i treningen? 

 

Selv liker jeg å la Terje se alle mine hunder. Akkurat hvilken øvelse eller disiplin er ikke så nøye, men jeg vil gjerne at han ser jeg jobber med de. Jeg har ennå ikke opplevd at jeg ikke får noe å tenke på. 

Senteret som Inger og Terje har bygget opp er bygd sten på sten med fagkompetanse, hardt arbeid og en forkjærlighet til faget. De er perfeksjonister. Det er alltid strøkent, rent og pent, gresset klipt, kaffen klar. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Terrenget man trener i er eksepsjonelt flott og tilgjengelig. Man bor i koselige tømmerhytter. Og man får servert frokost og varm mat hver eneste dag. Lunsjen smører man med seg og spises ute i terrenget. 

Låven. Her er peisstue, undervisningslokale og matsal. Rett utenfor ligger lydighetsbanen

Låven. Her er peisstue, undervisningslokale og matsal. Rett utenfor ligger lydighetsbanen

Ovenfor lydighetsbanen ligger tømmerhusene man bor i. Helt på toppen av bakken ligger det også en flott grillhytte som er åpnes ved lystig lag

Ovenfor lydighetsbanen ligger tømmerhusene man bor i. Helt på toppen av bakken ligger det også en flott grillhytte som er åpnes ved lystig lag

Når det kommer til mentaltest og vurdering av hund sender jeg ofte personer som har spørsmål ved hunden sin til senteret. De har en unik testbane som brukes hyppig gjennom året. Ved siden av dette driver Inger og Terje privat undervisning, forespeilte kurs, planlagte kurs og langhelger. Selv er de mest aktive innen brukshundsporten hvor de har en lang rekke med meritter selv. Og de er forsatt aktive den dag i dag. Men de holder også kurs og treninger for NJFF. 

Jeg tror grunnen til at så mange fortsetter komme tilbake er en kombinasjon av flere ting. Stemningen er unik. Terrenget er flott, man bor og spiser godt. Og det viktigste av alt er at det leveres en profesjonalitet i faget som jeg sidestiller med hvilken som helst statlig hundeskole. 

En del av lydighetsbanen

En del av lydighetsbanen

Terje har blitt min rådgiver innen hund. Og jeg er glad for å ha han å spille med. Det er en trygghet for meg. Jeg tror mange kan være enig med meg der. Du vet, den følelsen, "nei, jeg må la Terje se på det her". Eller; "Nå må jeg opp til Terje og Inger snart". Jeg senker pulsen når jeg er der og jeg har ikke lyst til å reise derfra. 

Mitt råd er å oppleve stedet og menneskene før de velger å gi seg. Uansett hva du driver med innen hund eller hva slags hund du har. Sjekk ut nettsiden deres for mer informasjon og les hele bakgrunnen til Inger og Terje. http://ostlie.azurewebsites.net/

 

Terje og Inger har alltid gitt meg gode råd for min framdrift på egne hunder. Være seg bruks eller jakthund

Terje og Inger har alltid gitt meg gode råd for min framdrift på egne hunder. Være seg bruks eller jakthund

Videre jobber jeg også med et intervju med Terje som kommer i et senere innslag. Jeg skal gjennomføre en rekke intervjuer av hundefaglige personer som har vært av betydning for meg gjennom årene. 

 

Ønsker dere en fortsatt fin høst og lykke til på konkurranser for de som skal ut å sanke poeng og skitt jakt til de som skal sanke dyr :)