En hund søker fordi den vil finne pleier jeg å si. Det høres jo enkelt ut? 

Vi kan komplisere et søk eller vi kan simplifisere det. Og søk er et vanskelig tema. Fordi det er ikke er så konkret. Det er ikke som la oss si en "sitt". Enten sitter jo hunden eller så gjør den det ikke. Men et søk er litt mer annerledes. Vi beveger oss inn i en verden vi egentlig vet lite om. Vi vet lite om den fordi vår luktesans er såpass dårlig i forhold til hunden sin. Det er en hel verden vi kun får et lite innblikk i. 

IMG_0832.JPG

 

Hvis jeg tar en binders og gjemmer den for deg. Og så spør jeg deg om du kan finne den. Hvor lenge vil du lete? Så tar jeg mobiltelefonen din og gjemmer den. Hvor lenge vil du lete? Og når hadde du høyest konsentrasjon? Jeg kan selvfølgelig også ta mobiltelefonen din, gjemme bindersen og si at du får tilbake mobilen når du har funnet bindersen. Du vil nok lete lenger etter bindersen da. Men jeg tror hvis du ikke finner den innen en viss tid så vil du komme å mase på meg for å få den. 

Litt sånn er det med søk på en hund også. 

Jeg bruker utrolig mye tid på forsterker (ball, kong etc..) først. Jeg bruker mye mer tid på utvikling av forsterker enn innkjøring av preparater. Så enkle søk i miljø hvor hunden får rettet påvirkning på forsterker. Når jeg sier enkelt så mener jeg at hunden bør finne med ganske stor hyppighet og relativt raskt. Hvis hunden allerede her begynner å henge seg opp i andre lukter eller lignende. Så er det ikke noe vits å gå videre. Da er den ikke motivert nok. Hunden kan finne ballen, men hvis den ikke vil så kommer du ikke til å få det til. Altså, hunden er ikke dårlig til å søke, saken er den at den ikke vil finne det du slenger ut. 

Et søk handler også om troen på å finne. "Hvis jeg leter, så finner jeg". En hund som slutter å søke trenger ikke bli satt i bilen som "straff" fordi den ikke fant. For det første så må den ha lyst på det du har lagt ut. Hvis den begynner å søke mindre intensivt og interessen dabber av og den søker dårligere, så er det enten at den ikke har lyst nok, eller at den har mistet troen på at den klarer å finne. Eller, som det ofte er, en kombinasjon. Uansett, i dette tilfellet er et funn akkurat det hunden trenger. Og at du gjør dette gøy. Og bygger opp troen på at du finner om du leter.

SAM_3324.JPG

En jakthund kommer ofte med viss naturlig lyst til å søke etter en type art eller flere. Altså lysten ligger i stor grad i genene hos hunden. Man må ofte bare eksponere den i miljøet hvor arten finnes. På hunder som skal søke etter det jeg liker å kalle et unaturlig preparat. Altså et stoff. Være seg explosiver eller te. Så må vi gå inn å påvirke den til å gjøre akkurat denne lukten interessant. Og helst, mer interessant enn noe annet. 

Konsentrasjon og systematikk

Konsentrasjon er i direkte link med motivasjon. Din oppgave vil være å skape konsentrasjon gjennom motivasjon og forståelse for oppgaven. Hvis motivasjonen er høy, men kriteriene for høye vil hunden ikke forstå hvordan den skal løse det du ønsker. Da kommer stort sett frustrasjonen frem. Er det for enkelt kan du oppleve at hunden ikke trenger konsentrere seg for å løse oppgaven, men kun bruke fysiske ferdigheter. 

Systematikk. En hund vil alltid søke på en måte som gjør det hensiktsmessig å finne. Den søker for eksempel ikke mer nøye enn den trenger for å finne. De erfaringer den gjør seg vedvarer. Den vil også søke der den pleier å finne. En hund som søker nøyaktig tror at ved å gjøre dette er sannsynligheten for å finne større. "Jeg har veldig lyst på noe.Hvis jeg søker grovt finner jeg ikke det jeg har lyst på. Da går jeg glipp av noe. Jeg erfarer at ved å søke nøye så finner jeg"

spiffsøker.jpg
"Jeg kan ikke bruke kong eller ball. Hunden har ikke slipp og den vil ha leken for seg selv"
  • Ta grep. 
  • Få hjelp
  • Ikke gå rundt problemet
  • Fiks det

"Hunden liker ikke / vil ikke ha"

  • Det kan ligge hos deg og dine teknikker
  • Det kan ligge hos hunden og dens lyster
  • Det kan hende hunden din ikke passer til det du vil ha den til 

Jeg leste et sted en gang at noen mente at hundene hadde veldig god luktesans, men at de ikke var så gode til å skille lukter fra hverandre. Dette var det da gjort forsøk på. Dette synes jeg bare var røverprat for å si det rett ut. For i et slikt forsøk vil vi være totalt avhengig av vår evne til å lære hunden hva vil vil den skal markere på. Samt så kan vi ikke alltid være helt sikre på alle luktene vi lærer hunden å finne. Vi kan tro vi har klart å isolere en lukt, men det er ofte ikke tilfellet. 

Nesearbeid med hund er utrolig interessant og jeg vil gjerne høre deres erfaring og utfordringer :) Hva driver du med og hvorfor? 

 

Peder