Har du testet hva hunden din liker og i hvilken situasjon den liker hva? 

 

Jeg har hatt noen kurs i det siste som har tatt for seg litt temaet det å lese sin egen hund. Flere av momentene vi går igjennom kan du enkelt teste selv. 

Et moment vi går igjennom er mat-testen. Den gjør jeg som følger; 

Fører kommer inn med hunden (gjort i en treningshall nå på vinteren). De får så en matskål som de legger valgfrie godbiter oppi. Skålen settes ned på bakken og hunden føres vekk fra skålen i line. Hundefører skal ikke bruke kommando på hunden. De går så ca 20m vekk fra matskålen, snur rundt og slipper hunden. Se om hunden ønsker å spise opp eller ikke. Løper den i det hele tatt bort til skålen eller er det uinteressant? 

Hvis hunden løper bort og begynner spise, se på hvordan hunden er når den spiser. Henger halen ned, er det noe engasjement? Logrer den? Ikke tenk riktig eller feil, bare observer. 

 

Så gjør vi det samme, men vi lar matskålen bli holdt av en figurant. Figuranten tar ingen kontakt med hunden, bare holder matskålen. Hundefører legger mat i skålen som sist og tar med seg hunden vekk. Ca 20 meter fra figurant og matskål slippes hunden på nytt. 

I det hunden kommer bort til matskålen og begynner å spise skal figuranten umiddelbart begynne å rose hunden. Rolig, behagelig stemme. 

Hvordan du påvirker din hund i forskjellige situasjoner kan ha mer å si enn du kanskje tror

Hvordan du påvirker din hund i forskjellige situasjoner kan ha mer å si enn du kanskje tror

Er det noen forskjell? For dette kan jo virke ganske så trivielt og poengløst  å gjøre? Men på denne lille testen ser vi mye forskjellig. 

Jeg skal ikke ta for meg alle variasjonene, men jeg skal nevne et eksempel. Flere hunder forlater matskålen når den står for seg selv. Altså før de har spist opp. De kan til og med la være å spise i det hele tatt. MEN, når skålen er i hånden på en fremmed person som begynner å rose hunden i det den spiser. Så ser vi mer aktiv hale, større engasjement og at flere av de samme hundene som på første moment forlot, nå spiser opp.

Hva så sier du? 

Men tenk litt på det. Hvis du skal bruke mat i en trenings situasjon, altså du har sett for deg noe du skal trene inn, og du skal bruke mat. Sett ut en matskål som hunden ser, gå litt i fra. Slipp hunden. Vær passiv. Se om hunden klarer spise opp eller om miljøet utkonkurrerer. Hvis miljøet utkonkurrerer har du egentlig fått en varsel om her kommer godbitene dine til å fungere dårlig. Trening baserer seg på at jeg gjør noe for å få noe. Og hvis det du har ikke kan konkurrere i seg selv må du altså tilføre noe mer. Gjør samme test, men denne gang med en figurant som holder skålen. Med ros og oppmerksomhet fra figuranten i det hunden begynner spise. Hvis hunden din nå viser mer engasjement og blir værende har du fått et svar om at du må gi av deg selv også i belønningene. Det holder altså ikke bare med maten i seg selv. 

Jeg er veldig interessert i deres erfaringer rundt dette, og det er ikke så ofte jeg ber publikum om å gi tilbakemelding på denne måten, men dette vil jeg gjerne at så mange som mulig tester og skriver inn hva som skjedde. Jeg jobber med et større skriv rundt temaet så alle tilbakemeldinger og erfaringer blir satt pris på :) Det kommer også en serie innlegg om teamet lære lese din hund. Men jeg deler de opp momentvis som dette, og vil gjerne ha dere med på testingen. Jo flere som vil være med jo bedre. Så hjelp meg gjerne spre det :) 

 

23224406_10159546130895322_1467014797_o.jpg

 

Ønsker dere en fin søndag :) 

Hilsen Peder og Shot