Hva er de viktigste ferdigheter hunden lærer første året? 

Jeg vil komme med en påstand om at det ikke er øvelser, men følelser

Hva mener jeg? Hvis jeg spør deg; "Hvordan lærer du en hund å sitte?" Så har du sikkert et ganske klart svar. 

Akkurat hvordan man trener inn en øvelse vil ofte kunne beskrives ganske enkelt. 

Det første året med mine hunder bruker jeg til å lære de hvordan de skal bli trent. Det vanskelige er jo ikke akkurat hvordan man skal lære inn en øvelse teknisk sett. Men hvordan få hunden til å gjøre dette i forskjellige miljø og forskjellige situasjoner. 

Så jeg spør deg igjen; "hvordan lærer du en hund å sitte?" Er det teknikken du lurer på, eller er det hvordan du skal få den til å gjøre det, når som helst, hvor som helst. 

23432398_10159568458995322_1389567797_o.jpg

Jeg tror på at det å jobbe med hundens forventninger første året er viktigere enn de rent tekniske handlinger.

Vi ønsker en hund som engasjerer seg i det vi ønsker å engasjere den i.  Nøkkelen er å betinge hos hunden en følelse om at jeg må gjøre noe, for å få noe. 

En hund er født med en mengde energi den skal ha ut. Her vil det være styrt av genetikk og miljø. Hva, hvor og hvordan den vil ta det ut. Så vil vi igjennom miljø kunne styre dette til en viss, eller stor grad. 

En av mine mentorer, Odd Erik Magnes, sa til meg en gang for flere år siden. "Faen, når jeg har valp så stopper jeg på hver jævla gress plen jeg ser og går ut kaster ball"

Det han egentlig er ute etter her, og det han skaper er en forventning han kan jobbe med. Han lurer jo ikke et sekund på hvordan han skal lære en hund å gå fri ved fot, det er han ekspert på. Det han vet han trenger, det er en hund som kan bli trent. Altså, en hund som engasjere seg med han når han vil engasjere hunden. Gjør den det, så kan han lage lydighet til fleste bare drømmer om. 

Har vi en hund som vil jobbe med oss, så kan vi lettere lese oss til hvordan vi skal trene inn det tekniske. 

18518145_1328227843930283_846352978008232142_o.jpg

Bildet over har faktisk skapt litt diskusjon når jeg la det ut. Og det er litt interessant. Jeg har det som forsidebilde på Facebook. Fordi det er et kult bilde synes jeg. Det er tatt av Therese og det viser Boss og meg i trening. Det som folk har lurt på med bilde er hva pokker jeg gjør ute i det vannet. Eller at de synes det rart man jakter ender slik. Er det ikke hunden som skal jobbe for meg så jeg slipper bli våt? 

Bildet er tatt i trening. Her jobbet jeg med å forberede til Boss til høstens jakt. Jeg visste at vi skulle jobbe i en elv, og på et jorde. Og fra en båt. Det kom til å være mye ender og det kom til å bli brukt mye lokkeender samt lokkefløyte. Jeg gjorde da det miljøet til Boss sin "gressplen". Altså, han skulle ha riktige forventninger i den settingen. her kulle vi ikke ut å kaste ball, men vi skulle jobbe med andre følelser. Den lille øyen som jeg lener meg på var faktisk ett av de første stedene vi jobbet sitt rolig. Jeg setter han i sitt, går litt i fra, kommer tilbake, belønner. Deretter det samme, men at jeg setter ut lokkender. Så plusset vi på mer og mer. 

(for video av type andejakt jeg forbredte Boss til, klikk linken https://www.youtube.com/watch?v=1f3hpv1XV0o )

 

Hvis du har riktig motivasjon, så vil det gi deg god konsentrasjon. Har den god konsentrasjon vil du oppleve hunden som mer "lærevillig". Og treningen vil virke enklere. 

1240191_10151925887296426_1133835961_n.jpg

Hvis noen spør meg hva jeg mener er det viktigste jeg trener inn på hunden min, så er det nettopp det at vi er ute for å trene. Vi er ikke ute for å gjøre alt mulig annet. 

Har du det, da har du løst den første koden.

Hva mener du? 

Følg gjerne treningen min daglig videre på instagram ved å trykke bildene under :) 

 

mvh

 

Peder Z C